tirsdag 20. mai 2014

Mesterskapskjøpene

De dukker opp i hvert eneste mesterskap. Enten er de relativt ukjente, eller så er de nærmest avskiltet – for så å briljere på mesterskapsscenen. Og etter det, er de blant verdens mest ettertraktede spillere, og supporterne til lagene som får kjøpt en slik, sitrer av forventning.

For to år siden var Mario Mandzukic ikke med i planene til Wolfsburg. Men tre mål på EMs to første matcher, gjorde kroaten langt hetere enn han var før mesterskapet, og hans rykte har vokst i takt med scoringene for Bayern München.
Andrei Arshavin og Roman Pavlyuchenko var brennhete for et artig russisk lag under EM i 2008. Begge ble belønnet med overganger til klubber i Nord-London. En til Arsenal og en til Tottenham. Med blandet hell, for å si det litt forsiktig.

Når det gjelder Klebersons overgang til Manchester United, trenger man ikke være spesielt forsiktig med vendingene. Etter et bra VM i 2002, var det flere klubber som ønsket brasilianeren. Han endte under Sir Alex Fergusons vinger, men vil for alltid stå som en av skottens største bomkjøp.

Det var ikke Javier Hernandez, som imponerte under VM i Sør-Afrika for fire år siden. Heldigvis for Manchester United-fansen, hadde klubben vært såpass forutseende at de kjøpte spissen før mesterskapet. Det sparte dem for en god bunke pundsedler.

Få var hetere enn et par av Senegals spillere i 2002. De åpnet VM med å slå de regjerende mesterne Frankrike, og den heteste av dem alle var El-Hadji Diouf. Han endte i Liverpool sammen med lagkompis Salif Diao, men karrieren i Europa inneholdt mer kontroverser enn fantastisk spill – selv om talentet var ubestridt. Diao ble heller aldri noe i nærheten av den suksessen man hadde håpet på.

Og det finnes mange andre eksempler. Tomas Skuhravys hat-trick mot Costa Rica sørget for en drømmeovergang til Genoa (foran nesa på Jørn Andersen), Karel Poborsky herjet i 1996, og dro til Manchester United, Gilberto Silva ble en Arsenal-suksess etter VM i 2002, Toto Schillaci, Yuri Zhirkov, John «Faxe» Jensen og så videre.

Takk til twitter for hjelp med denne bloggposten.
Mange gode fotballhoder der – og @RunarHenningsen, @AHBryhn, @SindreOM, @CSNwelve88, @Wollerto, @ErikSelnes, @EirikJohans1, @Sorlandsgutten, @SMarthinussen, @elgesem, @JHaugnes, @alwaysnews86, @onkelreinhardt, @FredrikEkanger, ‏@e_lindland, @Ohremeister, @Slotte_93, @fredrikelvebakk, @espenj, @CheGiaevara, @cjisme, @Jacobnyg, @Mariusaga1, @Gustavsen12 og @ST1ddawg har alle hjulpet meg med denne. Tusen takk!

Hvem kommer så til å starte budkrigene om et par måneder?
Hadde dette vært eksakt vitenskap, ville de kjøpene vært gjort allerede. Men VM serverer oss alltid nye spillere. Nye favoritter. Nye favorittlag. Det er noe av det man kan elske med et mesterskap.

Kom med dine forslag i kommentarfeltet, så skal jeg komme tilbake med en bloggpost


2 kommentarer:

  1. Marcelo Salas ble solgt til Lazio etter VM 98 hvor han hadde 4 mål på 4 kamper, blant annet to mot Italia. Gheorghe Hagi gikk til RM etter VM 90 og til Barcelona etter VM94. Ricardo Carvalho ble solgt til Chelsea etter sølv under EM på hjemmebane i 04, dog var hele sesongen en lang opptur for han med liga- og CL-triumf med Porto.

    SvarSlett
  2. Så er det noen motsatte eksempler. Rosenborgs Anthony Annan hadde ett stort VM som en av de aller mest sentrale spillere på ett Ghana som nådde kvart-finalen uten at interresen tok helt av og han gikk for en relativt beskjeden sum til Schalke året etter. Nå fire år etter er han vel ikke engang bankers for Ghana troppen.

    SvarSlett